Tal från demonstration med vapenembargo.nu 10 september

Den 10 september, i samband med riksdagens öppnande, annordnade vapenembargo.nu en manifestation för att kräva vapenembargo mot Israel. Stäng ner Elbit deltog i manifestationen och en medlem i kampanjen höll följande tal:

0:00
/

Vi är samlade här idag för att vi kräver att Sveriges Regering ska följa folkmordskonventionen som  Sverige skrev på 1952.
Vi är samlade här idag för att vi kräver att Sveriges Regering ska följa de internationella lagar och överenskommelser Sverige åtagit sig att följa.
Vi är samlade här idag för att kräva att Sveriges Regering AGERAR!

Den 25 oktober 2023 tecknade svenska staten ett avtal på 1,7 miljarder kronor med Elbit Systems Sweden, ett helägt dotterbolag till det israeliska moderbolaget Elbit Systems.
Under tio år ska Elbit Systems Sweden ansvara för arméns uppbyggnad av ett samlat digitalt kommunikationssystem.
Detta, i sin tur, leder till att det svenska försvaret kommer att vara beroende av Elbit i   minst tio år framåt.
Försvarets materielverk har även flera andra aktiva kontrakt med Elbit som innehåller import av faktisk fysisk teknik.
Den 25 oktober säger Haim Delmar, vice VD och divisionschef för C4i & Cyber hos Elbit Systems såhär om affären på 1,7 miljarder svenska skattekronor:
”Valet att ännu en gång välja Elbit systems bekräftar de teknologiska och operativa fördelar som våra lösningar erbjuder….vi är dedikerade  till att växa och expandera våra nationella kapaciteter i Sverige”

Idag är jag här som en utav aktivisterna i kampanjen Stäng ner Elbit.
2023 startades kampanjen i Göteborg med det tydliga målet: stäng ner Elbit!
Varför vi vill då stänga ner Elbit?
Elbit systems är Israels största vapenföretag som förser den Israeliska militären med 85% av deras landbaserade utrustning och 85% av deras drönare. Ni vet de där drönarna som hörs i varje klipp från Gaza.
Minst 85% av dem är drönare som Elbit systems utvecklat och producerat.
Elbit utvecklar bland annat drönare och övervakningsteknik, och deras vapen, teknik och system har länge varit avgörande för att både upprätthålla
ockupationen & apartheidsystemet långt innan 7 oktober.
De har även producerat vapen med vit fosfor och ett dotterbolag till Elbit har tillverkat klusterbomber som är internationellt förbjudna sedan 2008.
Eftersom Elbit inte lever upp till internationella konventioner så som Haag- och Genevekonventionen har sedan länge bla banker och pensionsfonder valt att inte investera i Elbit systems.
Elbit Systems försäljningsslogan är att alla deras produkter är ”Battle proven”
Elbit Systems Sweden skrev också tidigare på sin hemsida att ”alla våra lösningar är beprövade och har använts eller testats i riktig operativ miljö.” Det vill säga, de har använts – och testats – av israelisk militär i Gaza och på Västbanken. Men efter att aktivister uppmärksammat detta kände sig Tobias Wennberg, VD för Elbit systems Sweden inte bekväm med denna koppling och tog bort Elbits bäst kända slogan från hemsidan.

28 april uttrycker sig Tobias såhär i DN om miljardaffären som slöts under pågående folkmord;
”Att som svenskt företag kunna leverera något helt lokalt. Det här är en leverans som inte innehåller en enda utländsk del. ”
”…det är en leverans av kompetens.

Tobias Wennberg försöker gång på gång distansera sig ifrån vems produkter de egentligen säljer & utvecklar för att framstå som en lokal entreprenör istället för en folkmordsprofitör.
Vi från stäng ner Elbit menar på annat än att detta skulle vara en svensk lokalt producerad produkt.

Under pågående strider i Gaza 2014 intervjuar israeldefense Haim Delmar om Elbits nyutvecklade digitala samlade kommunikations-system som för första gången använts under ”operation protective edge” i Gaza:

"En av Elbits fördelar är det faktum att våra utvecklare också är våra användare. Våra systemingenjörer, programmerare och chefer använder regelbundet de operativa system vi utvecklar, som reserver i IDF, är de mycket väl bekanta med systemen"

Elbit systems vice vd Haim Delmar är en person som återkommer om och om igen i dokument som rör Elbit Systems Sweden.
I alla Elbit systems Swedens dokument, senast ett 18 oktober 2023, är det Haim Delmar som är ordförande på bolagsstämmor och som med ensam rösträtt alltid företräder den enda ägaren, Elbit Systems.
I en reklamfilm från Elbit Systems uppladdad 26:e mars iår syns Haim i en israelisk Elbit-fabrik tillsammans med bland annat Yoav Gallant, den israeliske försvarsministern som tackar arbetarna på Elbit Systems för sin outtröttliga insats under pågående folkmord.
Haim Delmar säger såhär i klippet:

”Jag är väldigt stolt över att vara här. Både över att se vårt folk strida och arbeta, och över att se våra system, som utgör det huvudsakliga operativsystemet för IDF:s
multi-domänoperationer."

Vad är det för slags kompetens som ska levereras och forma svenska försvarsmakten egentligen?

När DN försöker pressa Tobias Wennberg angående att Elbit Systems Swedens vinst kan leda till investeringar i moderbolaget som kan gynna den israeliska militären svarar Tobias
”Det är en fråga som är omöjlig att svara nej på. Utifrån ett bolagsperspektiv är det självklart att Elbit-koncernen, i den mån man inte ger aktieutdelning till ägarna, återinvesterar vinsten i verksamheten. Och det kommer alla våra kunder till del.”

Tobias har rätt, vinsten ifrån affären på 1,7 miljarder med svenska försvarsmakten, kan absolut kommas att  återinvesteras i verksamheten. Och i Elbits nästintill symbiotiska samarbete med kunden Israel  kommer verkligen den till del för mer ”battle proven”-innovation som kan användas för fortsatt förtryck.
Och skulle vinsten delas ut till aktieägarna så kan vi från Stäng ner Elbit påpeka att den näst största ägaren av Elbit Systems bland annat har finansierat olagliga bosättningar sedan minst 2016.
Så hur än Tobias, Svenska Regeringen, Wallenstam eller Mellansvenska Förvaltnings AB försöker distansera sig, så gör deras affärer, avtal & kontrakt med Elbit Systems dem medskyldiga till folkmord, ockupation och apartheid.

Avtalet mellan Försvaret och Elbit Systems innehåller, precis om alla andra upphandlingar som Försvarets Matrielverk gör, bestämmelser om force majeure och avbeställningsrätt.

Vi här idag, vi KRÄVER ett Vapenembargo mot Israel! BÅDE export och import!
Vi här idag, vi kräver att sverige vägrar vara medskyldiga till folkmord, ockupation & apartheid!
Vi här idag, vi KRÄVER att Wallenstam vräker Elbit ut ur göteborg!
Vi här idag, vi KRÄVER att Mellansvenska Förvaltnings AB vräker Elbit ut ur skövde!
Vi här idag, vi KRÄVER att Sverige BRYTER -alla- sina avtal med Elbit systems!
Vi här idag, KRÄVER! STÄNG NER ELBIT!